Viktigt att veta som ny bilägare

Har man nyligen köpt sin första bil, eller planerar på att göra det, finns det saker man bör informera sig om först. Konsekvenserna av att inte veta om eller göra de följande kan vara riktigt dyra.

Besiktningen

En ny bil ska besiktas tre år efter köpet, sedan två år efter det första tillfället och slutligen varje år efter det. För att veta när på året ens bil ska besiktas kan man bara titta på registreringsskylten och vilket det sista numret är. Detta jämför man sedan med denna lista.

Försäkring

För att få köra en bil krävs det enligt lag att bilen har en grundläggande form av försäkring kallad trafikförsäkring. Det är denna försäkring som betalar för skadan på andra bilar och egendom om man råkar ut för en olycka. Man kan även skaffa vidare försäkring för att täcka annat som kan råka ut för bilen. Kostnaden av dessa försäkringar kommer dock bero en hel del på själva bilen och hur gammal den är.

Service

En bil behöver regelbunden service för att den ska hålla genom åren. Se till att följa rekommendationerna i servicehandboken där serviceintervall anges. Men se även till att undersöka vad som går att göra själv. Detta kan spara in en hel del i längden.