Skruva själv

Idag är det många som är beroende av sin bil för att ta sig till arbetet, hemmet, affärerna och skolan. När bilen behöver lite uppmärksamhet och omvårdnad kan det därför vara bra att veta hur man ska skruva och byta rätt.

Gör det själv

633085-engine-repair

Att byta däck själv är det många som kan och ser som något lika naturligt som att byta kläder – man gör det efter de olika säsongerna. När det gäller att börja skruva om vissa skruvar eller byta torkarblad blir många däremot osäkra. Det behöver man inte bli. Du kan lika enkelt byta torkarblad själv som du byter däck och vissa skruvar kan du också skruva till utan någon verkstads hjälpande hand.

Att man kan byta olja själv är det inte många som vet, men faktum är att det är väldigt enkelt. Särskilt nu när du kan köpa hem oljan online med hjälp av sidor som Mekster som har ett fint utbud av verktyg, tillbehör och reservdelar för den som vill meka själv. Du behöver alltså inte lämna in bilen på verkstaden för detta!

Gillar du att meka själv kan radioprogrammet Bosse Bildoktorn vara intressant att lyssna på.

Det du ska lämna över till verkstaden

Du kan göra mycket själv, men inte allt. Vissa delar av bilen kräver att en verkstad eller bilmekaniker tar en titt och tar hand om det som behöver göras. Batteripaket är till exempel något som du bör lämna till ett par verkstadshänder att byta och sköta om – prova inte att göra det själv hemma i garaget. Likadant är det när man ska byta kamrem, det kan verka som något du kan ta tag i själv men i själva verket behöver ett par vana mekanikerhänder sköta det jobbet också. Kamremsbrott är en av de vanligaste orsakerna till att en motor havererar och det är inte det enklaste att ordna om man inte är van. Det är viktigt att byta kamrem vid de intervall som verkstäderna rekommenderar och lika viktigt att inte försöka göra det själv.