Byta olja

Du kan byta olja på en bilverkstad eller göra det själv. Se bara till att ta hand om den gamla oljan så inte miljön förorenas.

Hur ofta oljan på bilen ska bytas varierar beroende på bil och körlängd. I bilens instruktionsmanual kan du hitta biltillverkarens rekommendationer. Hög oljeförbrukning och missljud är tecken på att du behöver byta olja. Det är inte svårt att byta olja på bilen själv. Tänk bara på att fylla på med den olja som biltillverkaren rekommenderar. Det underlättar om man tappar bort den gamla oljan då den fortfarande är varm och rinner lättare. Men skydda dig mot värmen så du inte bränner dig på den heta oljan.

När du tömt bilen på olja så finns det oftast kvar ungefär en halv liter gammal olja i motorn. Det är därför den nya oljan kan få en svart färg.

  1. Börja med att skruva bort avtappningspluggen i oljetråget.
  2. Avlägsna mätstickan och låt oljan rinna ut.
  3. Ta bort oljefiltret.
  4. Fyll det nya oljefiltret med 1 dl olja och smörj gummipackningen, så håller den tätt. Använd enbart dina händer för att skruva fast fast oljefiltret då all olja i bilen runnit ut.
  5. Sätt tillbaka avtappningspluggen och smörj packningen.
  6. Häll i den nya oljan efter de nivåangivelser som tillverkaren rekommenderat samtidigt som du kontrollerar med mätsticka under påfyllningen, eftersom det alltid finns olja kvar i systemet.
  7. Kontrollera oljan återigen efter du kört din första tur efter oljebytet. Så du är säker på att du har tillräckligt med olja i motorn.

Genom att byta olja i god tid så minskar nötningen på bilens slitdelar. En enkel åtgärd som minskar risken för dyra kamremsbyten eller att packningen går sönder.